Софийската градска прокуратура разпореди проверка за сделката с имотите „царските конюшни“ в центъра на София, които бяха продадени на съмнително ниска цена на бивш шеф в КТБ. 

Прокуратурата е получила от главния прокурор сигнал от депутата от БСП Жельо Бойчев и председателя на ГС на БСП – София Калоян Паргов, и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат.

Преди ден премиерът разпореди на Главния инспекторат да извърши спешна проверка на продажбата. Пресслужбата на премиера подчерта, че той не е бил запознат със сделката.

Според прокуратурата в сигналите се съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършената разпоредителна сделка с имот - държавна собственост.

Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки.

Снимка: bTV

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, уверяват от държавното обвинение.

По-рано днес в предаването „Тази събота” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев определи случая с продажбата като „проблемен”.

„На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира той. Според него един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление.

Заради скандала областният управител на София-град Веселин Пенев подаде оставка.