Отново избухна скандал с ваксините, дарени от Турция. Прокуратурата е изпратила препоръка на здравното министерство те да бъдат спрени от употреба. Това потвърдиха за bTV наши източници.

През лятото южната ни съседка дари ваксина срещу 5 заболявания при децата, част от имунизационния календар, и ваксина срещу Хепатит Б.

Пред репортери в Министерския съвет здравният министър Петър Москов отрече информацията и заяви, че гарантира на българските деца и техните родители, че ваксините са безвредни.

Москов подчерта, че ваксината "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на България, отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана в страната и в ЕС. Тя е прилагана, ще продължи да се прилага, както това е правено през предишните години, каза министърът и отбеляза, че тя се използва в най-много европейски държави.

Гарантирам това на всички родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието и инстинкта на хората за децата им, заяви министърът и допълни, че това преминава границите не просто на политическото, а на човешкото.

Върховната административна прокуратура е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че противохепатитната ваксина „Еувакс” Б не е разрешена за употреба в страната, съобщиха по-късно от прокуратурата.

„Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба”, се казва в съобщението.

Установено е, че и понастоящем ваксината „Еувакс” е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.

Във „Фейсбук” се появи група, която иска оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради кризата с ваксините за бебета.