Разузнаването, Държавната агенция за национална сигурност и МВР страдат от хронично недофинансиране и липса на хора и реално не могат да вършат своята работа в среда от различни заплахи за държавата. Това коментира в студиото на „Лице в лице” експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Дали можем да реагираме навреме по получена предварителна информация за заплахи е много сериозен въпрос, когато разузнаването е с 38% недокомплект и бюджетът не стига за истинска разузнавателна дейност, посочи той. По думите му липсващите кадри в ДАНС са 33%, а в МВР – 20%.

По отношение на силовото ведомство експертът посочи, че недокомплектът е в полицаите, които патрулират по улиците. Радулов разкритикува разделянето на администрацията в МВР на специална и гражданска, защото по начина, по който това е направено, намаляването на чиновниците във ведомството ще се забави с 12-13 години.

По думите му „много обли” критерии позволяват назначаването на неподходящи кадри в силовите структури, а на ръководните позиции има други проблеми: „Въпреки изискването службите да са деполитизирани, те непрекъснато се реполитизират. Назначават се хора, които са близко до съответната власт”.

В същото време, законовите рамки позволяват злоупотреби: „ЗСРС позволява абсолютно всеки да бъде законно и тайно следен без да е извършил престъпление – законът разрешава използването на СРС срещу хора, които се занимават с престъпна дейност; срещу хора, които не знаят, че им помагат и срещу хора, които са свързани както с едните, така и с другите”.

Радулов посочи, че бежанският натиск у нас намалява, но причината е че повече мигранти предпочитат да бъдат корабокрушенци край гръцките брегове и така да разчитат на убежище. По думите му няма яснота колко са реално влезлите у нас мигранти и, макар да са по-малко в сравнение с минали години, те са поне два пъти повече от официално обявените.

Според него това може да се използва от разузнаванията на страни от Близкия Изток, които така да внедряват свои информатори в Западна Европа. „Големи са групите от турски граждани, които работят в цяла Европа. Сред тях има противници на режима. Турция използва всички сили и средства на разузнаването си, за да ги тормози и изнудва, някои от тези хора изчезват”, отбеляза експертът.

По темата с модернизацията на армията, той се изказа в полза на закупуване на техника за сухопътните сили като първи приоритет, защото именно този род войски участва на мисии и тези военнослужещи са изложени на най-голяма опасност.