Проф. Николай Овчаров: Решението на Светия синод е единственото правилно
Ако кажем на македонската църква „приемаме ви”, това означава автоматично схизма и за българската църква
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
проф. Николай Овчаров
Снимка: bTV

Решението на Светия синод в отговор на молбата на Македонската православна църква може да изглежда малко соломоновско, но е единственото правилно в момента. Това обяви проф. Николай Овчаров.

Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската Синодална архиерейска комисия ще преговаря с МПЦ и останалите Поместни православни църкви

„Ако кажем „приемаме ви”, както искат някои радикали, това ще означава автоматично схизма и за българската църква – срещу нас ще застанат три от най-големите църкви. Същевременно не можем да кажем „не”. Начинът, по който отговори Светият синод, е единствено правилният”, уточни той.

Митрополит Киприян: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църкваТой оглави комисията, която ще преговаря с останалите православни църкви

Овчаров разказа, че при експедиции между 1989 – 1995 г. е открил в Охридската църква „Света София” надписи, които показват, че титлата на охридските архиепископи е била „архиепископи на цяла България”. 

Историкът обясни, че Охридската архиепископия, с падането на България под византийска власт, се учредява от императора победител Василий Втори.

В цялото си съществуване архиепископите си носят тази титла, още от времето на Василий Втори, посочи той и отбеляза, че за архиепископията знаем от грамоти, издадени от императора през 1018, 1020 и 1021 г.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре