Решението на Светия синод в отговор на молбата на Македонската православна църква може да изглежда малко соломоновско, но е единственото правилно в момента. Това обяви проф. Николай Овчаров.

„Ако кажем „приемаме ви”, както искат някои радикали, това ще означава автоматично схизма и за българската църква – срещу нас ще застанат три от най-големите църкви. Същевременно не можем да кажем „не”. Начинът, по който отговори Светият синод, е единствено правилният”, уточни той.

Овчаров разказа, че при експедиции между 1989 – 1995 г. е открил в Охридската църква „Света София” надписи, които показват, че титлата на охридските архиепископи е била „архиепископи на цяла България”. 

Историкът обясни, че Охридската архиепископия, с падането на България под византийска власт, се учредява от императора победител Василий Втори.

В цялото си съществуване архиепископите си носят тази титла, още от времето на Василий Втори, посочи той и отбеляза, че за архиепископията знаем от грамоти, издадени от императора през 1018, 1020 и 1021 г.