Проф. Никола Владов: Младите лекари не получават нито добри заплати, нито добро отношение
По 500 медици на година напускат България
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 9
    0
Проф. Никола Владов
Снимка: Ладислав Цветков

Около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” проф. д-р Никола Владов завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия – ВМА.

„В Германия най-вече отиват – заради по-добрите условия. (В България-б.р.) Те (специализантите-б.р.) получават едни доста малки заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение”, отбеляза професорът.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари. С настоящата даже намирането на работно място създава трудности.

Проф. Владов коментира случая с малкия Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, беше спрян от здравните власти у нас с мотива, че и тук може да бъде опериран, но под въздействието на обществения натиск все пак беше пуснат.

Любомир Спасов: Операцията на Байрям може да бъде направена в БългарияСъстоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент, смята той

„Мисля, че има достатъчно подготвени лекари, щом един консилиум от 12 лекари преценява, че такава операция може да бъде направена в България, не мисля, че това трябва да бъде пренебрегнато”, посочи той. Според него у нас трябва да има урегулирана национална трансплантационна база и да има трансплантационни центрове, където да се извършват операциите.

„Проблемът е в това недоверие, което цари към българските лекари. Може би и те имат известна вина за изграждането на това недоверие”, посочи проф. Владов, който допълни, че роля за това имат и нагласите в обществото и несъвършената нормативна база.

Какво казва той на младите лекари? „Няма работно време при мен, работното време свършва, когато свърши работата. Те трябва да бъдат мотивирани в себе си, че ще искат да станат хирурзи, изисква се много себеотрицание, много лишения, много жертви”.

  • 9
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре