Проф. Генчо Начев: Организацията в здравеопазването не е като хората
Анализ трябва да покаже кои болници са "неспасяеми"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
проф. Генчо Начев
Снимка: БГНЕС

Челното място на България в печалната класация по предотвратима смърт в Европа е с множество причини, като липсата на пари не е основната от тях. Това коментира в студиото на „Тази събота” директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

„Организацията не е като хората. Моделът на здравеопазването парите да вървят след пациента не е лош, но изпълнението и реализацията виждаме, че са много лоши и не може да продължават в този дух. Неефективното изразходване на парите е в основата”, посочи той.

Според Начев анализи по темата има много през последните години – на Световната банка, на Европейската банка, на СЗО. "Само с пари качествено здравеопазване не се прави, трябва да има правила и контрол", категоричен беше той.

Таня Андреева: Време е за мораториум върху разкриването на нови болнициВ момента не е ясно колко и какви лечебни заведения трябва да има в страната и как да финансира дейността им, твърди бившият министър на здравеопазването

„Трябва да се направи един анализ на реалностите. МЗ сега започва анализ на болниците с над 51% държавно участие – дългове, капацитет, екипировка, каква дейност са развивали”, посочи професорът. Според него ще се оформят три групи лечебни заведения – „отличници”; такива, които имат нужда от финанси и преструктуриране и такива, които „нямат шанс да се оправят”.

ЕК: Плащаме най-много за здраве в ЕС, но системата е неефективнаДостъпът до здравни услуги остава много труден за част от населението, като 12% от българите нямат осигуровки

Начев посочи, че с действаща Национална здравна карта при свръхпредлагане НЗОК ще избира с кого да подписва, а не както е в момента – да работи задължително с всички.

По думите му демонополизация на касата с административен акт ще доведе до роене и фалити на частни структури, затова трябва да се действа внимателно.

Изключително предимство е, че здравният министър е финансист, смята проф. Генчо Начев: „Той не е обременен от мисълта, че като свърши да бъде министър, ще трябва да се върне в съсловието”.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре