Липсата на качествено законодателство прави изключително трудно противодействието на явления като радикален ислям в България. Това предупреди арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков в предаването „Тази сутрин” след зрелищната акция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в Пазарджик и още няколко града в региона.

Във вторник проповедникът от пазарджишкия квартал „Изток”Ахмед Муса беше арестуван заедно с 23-ма други при акция на ДАНС и прокуратурата в Южна България, а в сряда официално бе подведен под отговорност за пропаганда за война.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пък коментира, че у нас не е разбита клетка на „Ислямска държав”, но „могла да бъде”.

Проф. Чуков и експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев бяха единодушни, че след акцията на ДАНС вероятно няма да има сериозни последствия, защото обвиненията ще бъдат трудно доказуеми в съда.

„България няма ясно кристално законодателство, по силата на което такива неща да се докажат. В момента има два текста, докато в западните държави има много по-ясно законодателство”, подчерта проф. Чуков.

„Във Великобритания през 2009 г. беше създаден закон след двегодишно обсъждане между Министерството на вътрешните работи и мюсюлманската общност в страната. Тереза Мей внася цял пакет нови нормативни промени, за да спре разпространението на тази зараза. Много трудно ще се противодейства в България на това явление”, категоричен е арабистът.

По думите му, явлението в Пазарджик, Асеновград и други градове в Южна България е следствие на събитията през 90-те години на миналия век. „Процесите тук започнаха през 90-те години, когато държавата се отдръпна от институциите на вярата. Това се случи, когато в много села се появиха джамии извън юрисдикцията на Главното мюфтийство”, коментира проф. Чуков.

По думите на полк. Иван Бояджиев в България има около 350 мюсюлмански храма, които нямат собствено настоятелство и не са под шапката на Главното мюфтийство.

Владимир Чуков напомни, че според данните на службите на много европейски държави и Израел за „Ислямска държава” в Близкия Изток се сражават около 15 000 чужденци. „Голяма част от европейците (около 2000 души по данни на израелското разузнаване – бел. ред.) минават през България”, отбеляза арабистът.

Експертът по сигурността полк. Бояджиев настоя, че друга опасност представляват чужденците, които търсят закрила в България. „Около 50% са сирийци, останалите са афганистанци, пакистанци, може да има агенти на ИДИЛ, на чужди разузнавания”, посочи той. Двамата експерти изразиха надежда, че българското разузнаване „си върши добросъвестно работата”.