Има риск лекарите да спрат да изписват няколкостотин лекарства, тъй като не отговарят на новите условия за доплащане от пациентите. Изчисленията са на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В сряда влизат в сила промените, с които на практика се поставя таван на доплащането, което пациентите правят. То ще е максимум 60 % върху стойността на най-евтиното лекарство в съответната група. Ако най-евтиното е 10 лева, то пациентът ще доплаща за своето лекарство не повече от 6 лева.

От Асоциацията на собствениците на аптеки са изчислили, че в тези рамки няма да се вместят около 400 лекарства - доплащането за тях надхвърля тавана. Въпросът е какво да правят пациентите, които се лекуват с тях.

Може да се наложи да го купуват на свободна продажба за много повече, отколкото са давали до момента или да търсят с лекуващия лекар по-евтини аналози.

Има ли решение?

Собствениците на аптеки предлагат пациентите, които искат да се лекуват с лекарства, чието доплащане надхвърля тавана, да подписват декларация при лекаря. Така в аптеката ще имат основание да им ги отпуснат. От здравното министерство обмислят идеята.

Предстои в списъка с лекарствата по каса да се попълни и информация за максималното доплащане за всяко едно от тях. Така пациентите сами ще се ориентират дали в аптеката не са ги излъгали.

Промените влизат в сила след 2 дни. Преходен период няма.

Пред bTV експерти твърдят, че сметката за 400 лекарства, които няма да се вместят в тавана за доплащане, е пресилена.

Тепърва този брой ще стане ясен, тъй като фирми, дистрибутори и аптеки ще свият печалбите си, в опит да се вместят до тавана.