5-годишните деца от тази есен задължително трябва да бъдат на предучилищна подготовка. За момента в големите градове няма проблем с местата в детските градини и училищата. Все още тече подготовката на новите класни стаи, които трябва да отговарят на специални условия.

В 142-ро училище в столицата подготвят място за още една група 5-годишни. Ще приемат общо около 40 деца. Заниманията са целодневни, а следобедният сън в училище - по желание на родителите. Има и столова, която осигурява хранене, както в детските градини.

„Преподавателите са с предучилищна педагогика - тоест те са специалисти, родителите да не се тревожат”, уверява Юлияна Петрова - директор на 142 ОУ "Веселин Ханчев".

В София има над 9 500 места за 5-годишни в системата на детските градини и близо 700 места в училищата. „Да успокоя родителите - те спокойно да се обърнат и към училищата, в които има открити такива групи, защото условията няма да се различават, а вече тук като експерт ще кажа, че по този начин пък децата свикват със самото училище”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Такъв е случаят с вече 6-годишния Калин. „Мина процесът на опознаване от детската градина и после училище той го мина на един път, вече е запознат, че има ваканция и с желание чака да свърши ваканцията”, споделя Калина Горанова - майка на Калин.

Във Варна за предучилищното обучение на 5-годишните има паралелки в 13 детски градини и 24 училища. Все още са свободни половината от местата.

„Димчо Дебелянов” е едно от училищата в града, в които 5-годишни деца са имали предучилищна подготовка и миналата година. „Варна има недостиг в детските градини. Тази година имаме още една група с капацитет да приемем още - втора група 5-годишни деца”, казва Ивелина Узунова, учител в СОУ „Димчо Дебелянов”.