По-малко от час след избора на Мая Манолова за омбудсман на България се чуха и първите призиви за протести. В следобедните часове групите във „Фейсбук” срещу решението на парламента вече бяха няколко, като протести се готвят в Бургас и Варна.

„Днес Мая Манолова беше избрана за омбудсман от Парламента. За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото”, гласи текстът към протеста, който се организира в 19 ч. пред Народното събрание. В него заявка за участие към 15,30 ч. са направили над 1900 души.

 

„Онези, които протестирахме на #ДАНСwithme, „Гражданите срещу МАФИЯТА” помним добре недоказаните обвинения на Манолова, че сме били платени, постоянните лъжи по наш адрес по всякакви медии. Помним презрителното ѝ отношение към гражданите и постоянните опити да „опитоми" гражданското недоволство чрез подмяна на неговите представители. Помним наглата ѝ усмивка, когато казваше: „Аз предложих Пеевски”, както и безрезервната ѝ подкрепа за Орешарски и неговото анти-европейско правителство”, продължава призивът на протестиращите.

Организаторите на протеста припомнят, че Манолова беше главно действащо лице в аферата Костинброд и правеше съвместни митинги с „Атака” и упорито гласува против съдебната реформа. „Как подобен човек се вписва в „европейското развитие на България” и във формата на поста, който ѝ беше подарен? Ами защо не върнете обратно и Пеевски за шеф на ДАНС? Също ще е толкова адекватно”, питат те.

Във Варна протестът е насрочен за 19 ч. пред часовника на Общината.

Мая Манолова събра общо 129 гласа от различни формации. Кандидатурата ѝ беше официално издигната от БСП, но реално зад нея застанаха и депутати от други партии.

Опонентът ѝ – Константин Пенчев, издигнат от Реформаторите, събра общо 82 гласа. Недействителните бюлетини бяха общо 12, а самата Манолова се въздържа от участие в гласуването.