Когато се качват в планината, хората трябва да проявяват отговорност и дисциплина. За това призова председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, след като в неделя

, а в сряда нова лавина падна под връх Тодорка край Банско.

„Когато има повишена лавинна опасност, е абсолютно неразумно да тръгваш. Трябва човек да има отговорност. Хората каквито са в планината, такива са и на пътя, затова има толкова много инциденти - липса на дисциплина и отговорност”, коментира Григоров в ефира на bTV.

Последната лавина е била активизирана от сноубордист, който бе намерен жив и здрав, размина се само със счупено ребро. „Беше неадекватен – не можеше да говори, после се оказа, че има наранявания”, разказа Христо Григоров.

Самият сноубордист – Васил Чолаков, пред телевизионната камера отрече да е бил застигнат от лавина. „Аз паднах, сам си слезнах. Чух, че е паднала лавина, но не съм аз вашият човек. Ако е паднала лавина, аз нямаше да съм тук”, каза той в лаконичния си коментар.

За издирването под тонове сняг разказа планинският спасител Петър Чолев. „Преди обяд дойде сигналът от трима английски бордисти. Видели как се откъсва лавина, видели човек със ски. Ние търсихме него, а намерихме човек с борд и решихме, че са двама. Имаше мъгла и не виждахме какви са мащабите на лавината. След известно време намерихме бордиста, но продължихме търсенето още два часа, защото търсехме и скиор. С уредите не засякохме нищо и преустановихме издирването”, разказа Чолев.

Спасителите са работили при изключително трудни условия – при видимост от около 100 м и вятър със скорост 7 м/с. „Трябваше да видите как работеха 15 човека, с три метра сняг, надвиснал над тях на фронт от 150 м”, подчерта председателят на БЧК.

„Теренът е страшен, нашите лавини са тесни и скалисти. Ситуацията е изключително лавиноопасна и хората трябва да се съобразяват. Дано се приберат живи и здрави всички, които са излезли да карат и сега”, пожела спасителят Петър Чолев.

По думите му, в момента има най-висока, 4-та степен, на опасност от лавини. „Има и 5-та степен, но трябва половин село да е затрупано, за да я обявим”, обясни спасителят.