За изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.

Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

Тя подчерта, че заключението на експертите не подлежи на съмнения и подобна интервенция ще застраши живота на децата, които сега са в „Пирогов” и вече не могат да дишат сами: „Според интердисциплинарната комисия разделянето на може да се осъществи – това са 17 души, сред които зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, това е елитът на българското здравеопазване”.

В комисията имало и член на Обществения съвет, която се опитала да разкаже какво точно се е случило, но директорката на фонда я прекъсвала и настоявала веднага да се гласува. Трябвало да се стигне до скандал, за да могат другите членове да зададат въпрос по случая. Според Георгиева това е натиск от страна на Райкова.

„Първоначално си помислих, че е за да не се губи време, но, когато размислих, видях, че има голям проблем”, разказа тя и посочи, че на същото заседание имало три молби от родители за прекратяване на заявленията им за лечение на болни деца – при положение, че при предишните директори такива случаи били единични за целия мандат.

В поне един от тези случаи директорката на фонда искала прекратяване с мотива, че родителите не са дали нужните медицински документи – макар да става дума за изследване, за което трябва да се чака, а заявлението да е било подадено преди по-малко от месец.

Категорична, че „се упражнява натиск върху родителите да си оттеглят заявленията с цел директорът да си повдигне имиджа и такива трудни деца, за които тя трябва да се грижи и фондът да се грижи за тях, да бъдат изтласкани от системата на фонда с цел да си отчита позитивните и разрешени случаи”.

На Пенка Георгиева се обадил и друг родител на болно дете, журналист от национална медия. Тя била обект на натиск от страна на администрацията на фонда: „Упражнява се натиск върху нея да оттегли заявлението си, защото детето е „трудно”. Има такава инструкция. Питам здравния министър: Кой даде тези инструкции?”. Според нея всичко е резултат „на една гола амбиция на един човек да бъде директор”

Тя вероятно ще напусне Обществения съвет след влизането в сила на новия му правилник, с който на членовете се забранява участие в обществени дискусии.