Младите хора в България смятат, че е по-важно да изглеждаш добре, отколкото да си честен и добре образован. Това показват резулатите от проучване на "Галъп интернешънъл" по проект на фондация "Фридрих Еберт". То е направено сред 1030 младежи на възраст между 14 и 27 години в цялата страна и е фокусирано върху ценностите, стремежите и начина им на живот.

Резултатите на пръв поглед завучат стряскащо. Младежите намират за най-важен въпроса за външния си вид, а след това идват ценности като независимост, честност и добро университетско образование. Обществените каузи и политиката в страната остават на последно място.

Това обаче не е задължително негативно. Освен авторите на изследването, bTV потърси мнението на отличниците в Столичната математическа гимназия и на две млади дами, които в момента изгряват на модния подиум.


Софийската математическа гимназия отглежда едни от най-ярките млади умове на нацията ни. Оказва се обаче, че те всички имат интереси, различни от математиката.

Всички в един конкретен клас спортуват и отделят особено внимание на външния си вид. Това обаче не е задължителен повод за тревога.

„Напротив, аз мисля, че това е нормално. По този начин младите хора в България казват, че те желаят достойно място в това общество, за себе си, преди всичко”, казва социологът Първан Симеонов.


По-тревожен е фактът, че младите предпочитат да случат музика и да гледат телевизия, но рядко отделят време за книги или кино. И въпреки че образованието продължава да е ценност, младите са скептични за бъдещето си.

Външният вид е особено важен и за моделите Каролина и Сиана. Но и двете разбиват стереотипите - Каролина е изцяло отдадена на ученето, а Сиана е стипендиант и миналата година избира между Сорбоната и най-престижните испански университети.

„Аз съм се обградила от такъв кръг хора, които имат високи цели, които поставят пред себе си. Тоест, искат да се развиват, искат да учат, да опознаят новото, различното. Но ако трябва да се абстрахирам от средата, в която аз се намирам, повечето млади хора са обсебени от интренет, от това да излязат на кафе с някого, от външния си вид”, признава Сиана.

Според социолозите се появава едно нормално европейско поколение. Един не особено обнадеждаващ показател е, че хората на възраст между 30 и 34 години, които имат висше образование, са 29,4% при средно за ЕС 36,9%, противно на всеобщото мнение, че почти всички млади българи минават през студентските банки.