Останало като акт на протест и предизвикало ден на национален траур, самозапалването на Пламен Горанов пред общината във Варна продължава да е покрито от сянка на съмнение месец по-късно. Слуховете около смъртта му продължават да витаят в морската столица.

Фактите – Пламен Горанов се поля с бензин и се запали рано сутринта на 20 февруари пред сградата на общината, държейки плакат, с който иска оставката на кмета Кирил Йорданов и целия Общински съвет. Младият мъж бе откаран в болница с 85% изгаряния по тялото. Бори се за живота си 12 дни, през които общественото недоволство в морската столица изригна и изкара по улиците на града над 70 000 души. Освен разбиване на монополите, жителите на Варна поискаха смяна на местната власт.

Вечерта след най-масовия протест в града Пламен Горанов почина. Едно от последните решения на кабинета „Борисов” бе да обяви 6 март за ден на национален траур в памет на самозапалилия се варненец.

В дните след показното му запалване постъпката на Пламен Горанов се превърна в своеобразен символ на бунта в града. Младежът бе сравнен с чешкия студент Ян Палах, а хората във Варна издигаха грамади (по пример на Вазовата творба „Грамада” – бел. ред.) и палеха „пламъчета” в негова памет.

Дотук с фактите. Докато първоначално актът на Пламен Горанов се приемаше еднозначно, в последствие се появиха разнопосочни слухове за причините и обстоятелствата около самозапалването му.

Една от версиите, които се обсъждат, е, че Пламен Горанов не е имал намерения да се самоубие. Според разказ на очевидец във фаталната сутрин младият мъж не е бил сам пред сградата на общината. Планът е предвиждал той да се полее с бензин, да се запали и веднага да бъде погасен от пожарогасителите на придружаващите го двама мъже. Те обаче изчезнали от мястото, веднага щом огънят лумнал по тялото на Пламен Горанов.

Друг от слуховете в града твърди, че самият Пламен носил пожарогасител в раницата си, което обаче не бе потвърдено от полицията. Веднага след смъртта на младия мъж от прокуратурата категорично отрекоха този слух. Държавното обвинение съобщи, че от записите на охранителните камери пред общината ясно се виждало, че Пламен е сам, а хората, които вървят покрай него, са случайни минувачи. Записите все още са следствена тайна и никой, освен разследващите, не ги е виждал.

Плакатът, който е носел Пламен Горанов, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В същия ден прокуратурата показа и плаката, който Пламен Горанов е носил при самозапалването си. На него пише „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20.02.2013 г.”. Тук обаче остава въпросът защо след като поставя конкретен ултиматум, той решава да не го дочака.

В разгара на вече започналата предизборна кампания случаят започна да придобива и политически оттенък на местно ниво. Протестите, самозапалването на Пламен Горанов и оставката на Кирил Йорданов бяха впрегнати в борба за гласовете на варненци, която ще покаже своя резултат на 12 май.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил