Последните ученици, блокирани в Китай след участие международна олимпиада, се прибраха тази сутрин благополучно у дома след три дни премеждия заради отменени полети. В групата математици бяха и носителите на златни медали.

Последната група медалисти пристигна с полет от Истанбул. В нея бяха носителят на златен медал Иво Петров и спечелилият сребро До Виет Кьонг, както и героите, грабнали шампионска купа.

„Конкуренцията беше наистина огромна, всякакви ученици от държави от Азия, от Африка имаше, от всеки континент. И такива добри математици на едно място не съм виждал досега”, каза Иво.

„Преживяването беше уникално, неповторимо, въпреки че имаше и някои по-тежки моменти. Условията в крайна сметка не бяха чак толкова лоши. Това, което можаха, направиха за нас и ръководителите, и организаторите”, посочи Кирил Бангачев, носител на шампионска купа.

Три безсънни нощи, прекарани по летищата в Пекин, Москва и Истанбул, не са помрачили радостта от успеха на младите ни шампиони. Не са попречили и условията, в които са били настанени в Китай.

„Придобиха повече опит какво да правят в тази ситуация, как да се справят. Така че мисля, че за тях е полезно”, коментира Линка Минчева, учител в СМГ.

Непредвидените разходи от приключението на завърналите се днес олимпийци ще бъдат покрити от училищното настоятелство, съобщиха от Математическата гимназия.