Днес се провежда традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение под егидата на президента Росен Плевнелиев.

150 момичета и момчета, лишени от родителска грижа, са на гости в резиденция „Бояна“ и Националния исторически музей.

Официалната част от празника се проведе в Слънчевата зала на музея, където домакинът отправи официално обръщение.

Приготовленията за бала започнаха рано. Макар баловете им да са минали, младежите се радват на възможността за втора празнична вечер.

Вижте повече във видеото:

Когато навършат пълнолетие, децата лишени от родителска грижа, трябва да напуснат центровете за настаняване или защитените жилища, в които живеят, и да се справят сами с всичко.

Организацията „SOS детски селища“ обаче подкрепя материално и морално момичетата и момчетата, които са били при тях. В продължение на три години помощ получават всички, а за студентите тя продължава докато завършат бакалавърска степен.

Всеки от тях има координиращ възпитател в младежкия дом, с когото връзката продължава и след това. Има срещи, на които се виждат, получават съвети, изработват се планове за бъдещото развитие, така че на практика връзката на младежите с екипа възпитатели не се прекратява“, обяснява Виолета Петрова, възпитател в „SOS - Младежки дом“ – Велико Търново.

Инициативата на президента за младежите в неравностойно положение се провежда за пета поредна година и се нарича „Подкрепи една мечта“. Най-интересното за младежите ще започне в 19:30 ч. в Дом № 2 на резиденция „Бояна“, където музиканти, сред които Поли Генова, Д2 и още много други, ще се погрижат тази вече да остане незабравима.