Учители и директори няма да бъдат пенсионирани по средата на учебната година. Това съобщиха от министерството на образованието.

В края на миналата седмица стана ясно, че се подготвя пенсионирането на 5 хиляди учители в цялата страна.

Това се превръща в проблем

Финансово-стопанската гимназия в Монтана безуспешно се търси да назначи учител по испански от 10 години.

Учителят по английски Соня Борисова пък навършва възраст за пенсия тази година, но ако бъде освободена, няма кой да я замени: „Ако имам право все пак аз бих продължила защото смятам, че мога и точно в момента работя върху неща, които бих искала да продължа”.

През следващите няколко години една четвърт от педагогическия персонал ще навърши пенсионна възраст. В тази категория попада и учителката по математика Митка Благоева: „Трябва да се вземе стратегическо решение според мен за това младите учители да имат подходящо заплащане и да бъдат мотивирани да работят тази професия”.

Няма война

Г-жа Благоева попада в най-масовата възрастова категория в средното образование - предпенсионна възраст. От това лято Кодексът на труда дава право на училищните директори да прекратяват договорите на възрастните учители. От министерството успокояват, че в училищата, където няма млади учители, възрастните няма да бъдат освобождавани.

„Никой не е вдигнал война срещу тези, които толкова години ни помагат, напротив - опитваме се да направим всичко възможно даже между сроковете да не се случва това пенсиониране”, обяви просветният министър Тодор Танев.

В гимназията в Монтана приемат новината с облекчение. В противен случай ще се изправят пред риска да останат без квалифицирани кадри.