На 29 март в 3.00 часа се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщиха от ГД "Национален център по метрология" към Българския институт по метрология.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. Целта е подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.

Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 25 октомври, когато часовниците ще се върнат с един час назад.