Два дни след новогодишната нощ по-активно празнувалите все още се възстановяват от голямото количество изпит алкохол. В Благоевград приетият в кома 18-годишен ученик все още е в реанимация.

За компанията на младежа новогодишният купон започва обичайно - в домашна обстановка и с много алкохол. Завършва обаче в Спешното отделение. Два дни по-късно състоянието му все още е сериозно.

През ръцете на лекарите в местното спешно отделение в последните три дни са минали десетки пияни младежи.

„Най-често младите хора не се хранят, а пият много алкохол. Трябва да избягваме и един много сериозен риск в момента - че е зима, значи младите хора отиват на дискотека, прибират се, сядат на пейки, заспиват”, обясни дежурният лекар в Спешно отделение в Благоевград д-р Антония Иванова.

Част от прекалилите с алкохола на празниика и днес признават, че все още се възстановяват. Други пък, които твърдят, че не близват алкохол, остро осъждат пиячите. „Специално в Благоевград по дискотеките младите много се наливат с алкохол, студентите идват от селата, от малките градове и така като невиждали”, коментират местни жители.

„Най-важното нещо е да приемаме вещества, които детоксикират - шкембе чорба, зелева чорбра, където се намират кисели организми”, препоръча токсикологът проф. Никола Александров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Медиците предупреждават, че алкохолът в големи количества вреди на черния дроб и мозъка и се надяват по време на останалите януарски празници - Йордановден, Ивановден, Атанасовден и Антоновден да имат леки дежурства.