Напрежение и сред превозвачи и шофьори - винетките за леките коли ще скочат най-малко с 20 на сто. Увеличение се готви и на таксите за тежкотоварните автомобили, научи bTV.

Превозвачи се оплакват от липсата на комуникация и заплашават, че са готови да излязат на улицата с тежките камиони.

400 млн. лева са необходими за адекватната поддръжка на 20 000 километра републикански пътища. В момента приходите от винетки са наполовина. За да се осигурят тези приходи годишната винетка трябва да скочи повече от 2 пъти - или до 145 лева на година. Това обаче е социално непоносима такса. Затова се обмислят и други варианти

Минималното увеличение, което се предвижда е актуализация спрямо инфлацията за последните 8 години, откакто винетните такси за леките коли не са променяни. Това означава стикериите да поскъпнат с 14 лв. и от 67 да станат 81 лв.

Пътят от Роман за Златна Панега е част от републиканската мрежа. От десетилетия не е виждал основен ремонт. И въпреки че е с дупки и кръпки, с остатъци от канавки и непочистен от растителност, ви чака глоба, ако не сте с винетка.

Още по-куриозна е ситуацията с шосето между Роман и Правец, което е без асфалт и дори полицаите се срамуват да проверяват малцината, които се осмеляват да минат по него, за винетка.

Анализатори изчисляват, че едва 39% от републиканските пътища са в добро състояние. И припомнят, че преди две години, почти половината от приходите от винетки били пренасочени не към пътищата, а за други нужди на държавния бюджет.

Макар и по-малко обсъжда се и увеличение на таксите за тежкотоварните автомобили. Те ще попаднат и в обхвата на бъдещата толтакса за магистралите, за която се чака анализ от Световната банка. Това обаче не е обсъждано с бранша. „Ако се прави по този начин едностранно, ние също нямаме избор - просто трябва да извадим камионите, за да протестираме против това безумие, което се случва”, категоричен е Илиян Филипов, зам.-председател на БАСАТ.

С по-високите такси превозвачите са съгласни, ако важат само за транзитнопреминаващите камиони.

Окончателното решение за цените на винетките от догодина ще стане ясно след заседанието на Министерския съвет. Тогава трябва да бъде разгледан и анализ какъв да е подходът при въвеждането на тол такси за магисралите.