Министерството на образованието предлага районирането за бъдещите пъвокласници да не важи за всички ученици. Децата от малцинствата може да бъдат насочвани от общините към други училища извън кварталите им.

В „Христо Ботев” в София например има само едно училище. Почти 100% от учениците са местни и се самоопределят като роми. Някои семейства обаче са склонни даже да се преместят в друг квартал, за да не учат децата им там и да имат по-голям шанс за социализиране. Твърдят, че много момчета и момичета в училищна възраст от квартала продължават да не могат да четат.

Просветното министерство предлага общината да може да насочва бъдещите първокласници и към други училища, за се интегрират успешно. Родителите могат да се съгласят или да откажат.

„Това насочване може да бъде и над план-приема, но не повече от 2 деца в паралелка. Това означава, че се запазва правото на всички ученици, които са в прилежащия район да бъдат приети в съответното училище”, обяснява зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Предложението е в етап на обществено обсъждане.