В битката с укриването на обороти, държавата е на път да задължи фирмите да подменят касовите си апарати до края на годината. Смяната на всички действащи фискални устройства ще струва на бизнеса около 120 млн. лв.

Един стандартен касов апарат струва между 200 и 500 лв., казват търговците.  Големите вериги магазини и бензиностанции обаче използват по-сложни устройства със специален софтуер – при тях цената е от 1000 до 3000 лв.

Точно там обаче се губела връзката между парите и приходната агенция.

18 хил. са само търговците на тютюневи изделия у нас. Касовият апарат в един от магазините е от няколко години и е струвал около 300 лв. Той има директна връзка с НАП, съобразно промените от 2011 г.

Иван Дечев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия казва, че въпросите без отговор са много, ако се наложи всички около 300 хил. действащи касови апарати да бъдат сменени.

От приходната агенция все по-често се натъквали на фалшиви касови бележки или манипулиране на търговския софтуер в големите вериги.

С новите правила всяка касова бележка, а не само месечните отчети ще отиват в приходната агенция, а клиентите ще виждат код, с който ще могат да проверят истинска ли е бележката.

Търговците на фискалните устройства обаче се притесняват от кратките срокове, в които ще трябва да отговорят на нуждите на клиентите.

В крайна сметка подмяната може да е частична. За по-съвременните устройства може да не се налага смяна, а само доработване, за да отговорят на изискванията.

Ако сроковете не бъдат променени фирмите ще трябва поетапно до средата на следващата година да се снабдят с подходящите фискални устройства. В противен случай санкцията е 2000 лв. и запечатване на обекта.