Безплатна ясла и детска градина за всяко дете – това предложение направи на социалния министър Ивайло Калфин.

Предстои министърът да лобира за идеята си.

Разчетите показват, че децата на възраст до предучилищна са около 300-350 хил.  Поемането на таксата за детска градина на всяко от тях ще струва на държата около 200 млн. Лв. годишно.

Вера, която е майка на две деца, е принудена да праща двегодишната си дъщеря в частна детска градина, тъй като в общинските няма места. Твърди, че недостъгът ражда лоши практики.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не може ти да изкарваш детето си болно, да те изнудват да плащаш на директори, за да ти приемат детето в градина... Това е недопустимо, трябва да се работи в посока да има места за всички", смята тя.

Социалният министър ще настоява сред приоритетите на правителството да бъде и този – всяко дете да има място в общинска ясла и детска градина. Така родителите ще се връщат по-бързо на работа, а децата ще се социализират по-лесно, смята Калфин. Държавата ще поеме таксите за посещението в детското заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има маргинализирани групи, които не изпращат децата си на детска градина не защото няма места, а защото нямат пари", коментира социалният министър.

За да се превърне предложението в реалност ще са необходими 200 млн. лв. годишно. Сумата не включва построяването на детски градини там, където ще е нужно, за да се осигурят места за всички.

Собствениците на частни градини пък твърдят, че това не би се отразило сериозно на бизнеса им.

По думите на Розалия Николова, собственик на частна детска градина, достъпът до безплатни детски градини допълнително ще увеличи конкуренцията в сектора. „И сега е изключително трудно да не забравяме това", подчертава тя.

За Вера е достатъчно държавата да осигури места за всички деца. Против е обаче да им поема таксите за посещение. Те трябва да останат ангтажимент на родителите и да се използват за увеличение на заплатите в градините, твърди тя.

„Животът на децата ни е в ръцете на педагозите, смятам, че вземат малко затова, което дават", коментира Вера.

Снимка: btvnovinite.bg

В шест европейски държави, сред които Белгия, Франция и Испания са постигнали европейската препоръка и са осигурили детски ясли и градини, така че жените да могат да балансират професионалните си и семейните си задължения.

Социалният министър е представил идеята си пред правителството. Сериозните разговори по нея предстоят.