Нови глоби се предвиждат за шофиране в насрещното. 3 хиляди лева и 6 месеца без книжка е предложението, внесено в транспортната комисия на парламента, след серията сигнали за руска рулетка по пътищата.

Трима глобени шофьори за пет заснети нарушения- това е равносметката за шофирането в насрещното през последните дни. По-важното е обаче, че за първи път подобно престъпление ще се впише в Закона за движение по пътищата.

До момента нарушителите бяха санкционирани заради това, че са създали риск от катастрофа. Сумата за подобно провинение до този момент е по-скоро символична - от 20 до 150 лева. Сега се предлага да скочи 20 пъти.

Всички шофьори, заснети да карат в насрещното, са признали вината си пред КАТ, но са се оправдали с другите на пътя.

Като Калоян, който с автобус 260 се озова в неправилната лента на кръговото на Руски паметник.

„Грешна е моята постъпка, но за момента просто в такава ситуация попаднах”, оправда се той.

Шофьорът е глобен със 150 лева. Същата вероятно ще е санкцията и за 80-годишния шофьор, карал от Вакарел до Нови хан в лентата за насрещно движение. Обяснението - имало ремонт на пътя и при рязка маневра попаднал в грешната лента.

„Призна си вината, каза, че не го е направил умишлено, а за да избегне ситуацията и да не го удари автомобил, не е могъл да влезе в другата лента и да продължи по нея”, посочи Тенчо Тенев - началник на "Пътна полиция" – СДВР.

Наказан е и водачът, който беше заснет да кара със 150 километра в час край Ихтиман. Пред КАТ обяснил, че си забравил голяма сума пари на бензиностанция и тръгнал в насрещното, за да си я прибере. Вече е ясно и коя е дипломатическата кола, заснета на столичния булевард Черни връх.

„ Това е автомобил на алжирското посолство. Предприели сме необходимите мерки, тъй като той е с дипломатически статут”, поясни Тенев.

След серията нарушения по магистралите и столичните булеварди депутатите предложиха драстичен скок на глобите.

„3000 лева не е цената на човешкия живот. Но всяка една такава глоба би била респектираща”, посочи Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок.

Вносителите се надяват предложението да се разгледа в кратки срокове в транспортната комисия на парламента и да получи подкрепа от всички политически сили.