15 дни отпуск за мъжете осиновители от деня на приемане на детето, в случай че то е на възраст до пет години, ще предложи министерството на труда и социалната политика. В момента на такъв отпуск имат право само биологичните бащи.

Новината идва на фона на проучване на нагласите на обществото ни към осиновяването.

Според данните 56% от българите са толерантни към осиновителите. Позитивните нагласи към осиновените обаче са по-малки.

Почти 70% от анкетираните са на мнение, че детето трябва да знае, че е осиновено.

Според 63% родителите, които са го осиновили, трябва да му кажат, когато преценят, че то е готово за това. 24% от хората смятат, че това трябва да стане възможно най-скоро.

42% смятат, че ако детето желае, след като навърши пълнолетие, трябва да знае кои са биологичните му родители без значение дали те са съгласни да бъдат разкрити.

Осиновителката Желязка смята, че осиновяването е раждане през сърцето, а не през тялото. Според нея все още съществуват стереотипи относно осиновяването, като дава примери с етноса на детето, както и адаптацията му в социална среда.

Проучването показва сериозно разминаване между това, което хората казват и това, което всъщност мислят. Първосигнално казват, че осиновените деца не са по-различни от другите, но след по-задълбочени въпроси споделят, че ако детето е от ромски произход вероятно носи „лоши гени”.

Според Желязка семействата-осиновители не се чувстват достатъчно подкрепени от държавата и липсата на целеви отпуск при осиновяването също е важна крачка, която трябва да се направи.

Социалният министър отговори, че повече възможности за подкрепа ще има с промените в семейния кодекс.

Друга идея на министерството е мъжът осиновител на дете до 5-годишна възраст да ползва отпуск при смърт или тежко заболяване на осиновителката. Сега възможността е само ако детето е до 2-годишна възраст.

От асоциацията „Осиновени и осиновители” искат специален едногодишен отпуск при осиновяване без значение от възрастта на детето.

Засега това искане е без успех.