Държавата въвежда специален механизъм от новата учебна година, който ще гарантира, че всяко дете ще посещава училище и ще излезе оттам ограмотено. За целта се предвижда съвместна работа между институциите.

Образованието е основен приоритет на правителството, подчерта премиерът Бойко Борисов. „Аз не си спомням друго правителство с конкретна цифра, а тя е 330 млн. на година да увеличава учителските заплати! Най-важното е, че в България трябва да има образовани хора! Виждате, че в Асеновград и Столипиново образованието не е на необходимото ниво!”, допълни той.

„Заповедта ми или както искате го наричайте – това е най-важното нещо! Това е магистралата от знанията. Само така с потенциала човешки, който имаме, можем да достигнем до по-голяма производителност на труда”, заяви още премиерът.

Той уточни, че трябва да се обърне по-специално внимание на учителите, които работят в по-трудна среда и преподават на деца от различни етноси.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък обясни, че е необходимо да се мобилизира цялата държава, за да се ограмотят всички деца. Той цитира данни, според които над 5% от българчетата, една четвърт от децата от ромски произход и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система.

„Ние трябва да направим абсолютно всичко – като започнем от санкции, там, където законът ни го позволява. Минем през мотивация и подкрепящи мерки, детето да бъде задържано в клас. Успеем ли да го направим, детето ще има друго бъдеще. Тези проблеми не се делят по ведомоство, това е проблем на обществото, проблем на държавата”, посочи още вицепремиерът.

Ако механизмът постигне добри резултати още от идната учебна година, Дончев ще предложи той да бъде оформен законово. Механизмът ще заработи още при деца в предучилищна възраст.

Той предвижда във всяко населено място екипи от образователните институции, общините, социалното министерство и МВР да работят на терен. Те ще идентифицират учениците, които са отпаднали, които са в риск от отпадане и ще прилагат комплекс от мерки за тяхното вкарване в образователната система, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Екипите ще бъдат утвърдени от началниците на Регионалните управления по образованието.

Конкретна мярка ще бъде мотивирането на учителите, обясни министърът на образованието Вълчев. „Учителят е този, който на място, прави така че детето да се обучи и да бъде по-добро. Учителите са тези, които заместват родителите понякога – вземат ги от вкъщи, учат ги да се обличат да се мият.”