Два дни преди деветото издание на „София Прайд”, организатори и противници на събитието отново влязоха в словесен сблъсък. Тази година шествие и контрашествие ще се засекат по маршрутите си, като от общината обявиха, че ще направят всичко необходимо, за да няма сблъсъци.

„Ние живеем в светска и правова държава. „София Прайд” е събитие, което показва, че България се развива в посока на европейските ценности”, коментира пред камерата на bTV една от организаторките. Тя заяви, че нашата страна защитава едва 24% от правата на хомосексуалните хора – не се признават семействата, няма достатъчна защита от хомофобски престъпления и домашно насилие.

Провеждането на „София Прайд” на Задушница, което беше остро разкритикувано от църквата, не е провокация, категорични са организаторите. Те обаче не пропуснаха да напомнят, че живеем в светска държава и както зачитат правата на религиозните общности, така и религиозните общности трябва да се съобразят с тях.

На различно мнение обаче е Петя Георгиева, която е сред организаторите на шествието „Да запазим децата от разврата”. „Конституцията не нарушава правата на гей обществото (...) законодателството им дава право на завещание”, обясни тя.

Михаела Джоргова от Асоциация „Общество и ценности” отбеляза, че даже в общества, които отдавна са приели хомосексуалността за норма, това не е помогнало по никакъв начин на ЛГБТ хората да се чувстват по-добре.

„Тези гей паради не са изява на цялата хомосексуална общност”, обяви националистът Боян Расате.

Той разкритикува пасивността на обществото по темата, като посочи, че всяка година едни и същи хора единствени организират акции срещу гей парада.