Светът отбелязва четвърт век от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Това е най-широко приетият международен документ в историята на човешките права, но също така и най-често нарушаваният.

С лепенки на устите и предизвикателство към възрастните да ги изслушат от Младежката мрежа „Мегафон” отбелязаха годишнината.

„До голяма степен възрастните не чуват децата. Може би като най-основната причина за това е, че те самите, когато са били деца, тяхната дума не е била чувана, техните права не са били спазвани и съответно, когато те порастват, те не познават тези права”, обясни 16-годишната Михаела Боянова.

„Децата се чувстват изолирани, те нямат тази самоувереност да се изразяват в бъдеще и да защитават правата на своите собствени деца, както и на околните”, обясни Виктория Крънева, която е на 17 години.

На правата на детето е посветена и кампанията, която от днес започна обединението от организации в Национална мрежа за децата с акцент върху защитата от насилие.

„Най-неразпознатото насилие е психологическото насилие. Насилието върху личността, насилието върху човека, дори и върху малкият човек, който по някакъв начин е поставен в зависима роля по отношение на възрастния”, обясни Георги Богданов от Националната мрежа за децата.