Пожарникари се обявиха срещу приети в новия Закон за МВР промени, отнасящи се за тяхнта работа. Става въпрос за текста, според който се урежда спасителните екипи да бъдат в състав от двама служителя, които при пожари в затворени помещения и сгради да поддържат разстояние позволяващо зрителна и вербална връзка и да очакват допълнителна помощ. В съобщение на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” се твърди, че така приетата норма е „риск за неефективно извършване на оперативната дейност, а също и заплаха за живота и здравето на служителите”.

„Във връзка с приетия нов Закон за МВР в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са в процес на обсъждане и дискутиране редица подзаконови нормативни актове, касаещи дейността на пожарникарите и спасителите в страната. В Наредба, регламентираща осъществяването на пожарогасителната и спасителната дейност от органите за Пожарна безопасност и защита на населението на Министерството на вътрешните работи е предложено и дискутирано спасителните екипи да бъдат в състав от двама служителя, които при пожари в затворени помещения и сгради да поддържат разстояние позволяващо зрителна и вербална връзка и да очакват допълнителна помощ.

Ръководството на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” категорично изразява своето несъгласие с така приетата норма и счита прилагането й като риск за неефективно извършване на оперативната дейност, а също и за заплаха за живота и здравето на служителите. Предложените текстове в проекта на Наредбата изключително много си противоречат с основните функции и дейности възложени на пожарникарите и спасителите съгласно ЗМВР и Закон за защита при бедствия. Къде в европейските страни при сериозен инцидент спасителните екипи извършват оперативни действия от двама служителя? Как в ситуация на пожар „двамата служители през цялото време на спасителната операция трябва да поддържат разстояние позволяващо зрителна и вербална връзка”, а не да осъществяват своевременна евакуация или гасителни действия? Все въпроси на които ние като професионалисти знаем отговорът, но той ясно контрастира и си противоречи с предложенията в нормативния акт.

НСПС „Огнеборец” счита,че с предлаганите промени абсолютно не се решава един от основните проблеми в структурите на ГДПБЗН от години, а именно недостатъчното окомплектоване на пожарните и спасителни служби със пожарникари и спасители. Приети в този си вид тези текстове ще способстват за неефективна намеса и сериозни материални загуби, дори в много случай с цената на човешки живот при ликвидиране на възникнали произшествия и са предпоставка за критика от страна на обществото и рязко намаляване на доверието на хората към пожарникарите и спасителите в България”, се казва още в писмото, подписано от президента на НСПС „Огнеборец” Любомир Еленков.