Около сто деца бежанци ще учат в български училища от 15 септември – поне толкова са записаните досега. В момента 130 момичета и момчета учат езика ни в центровете за временно настаняване. Курсове организира и Българският червен кръст.

21 деца от Палестина, Ливан, Сирия и Афганистан в момента се обучават в Учебния център на БЧК в село Лозен. Всеки ден децата имат занятия по български език, а следобед им се организират различни игри и още занимания, в които те научават още за българската история и обичаите в нашата страна.

Децата, които учат в Лозен, вече не живеят в центровете за временно настаняване. Част от тях вече са ходили и в българско училище, като 10-годишната Хала.

„Аз обичам Великден, защото се боядисват яйца и излизам с приятелите си и подаряваме шоколадови зайчета и много се забавляваме. Също така обичам Байрам, защото се калят кози и се дават на бедните, на бедните, които нямат храна”, казва тя. Момичето е палестинка, родена в Сирия. Тази година ще бъде 5 клас.

Децата са записани на училище от родителите си. Но не всички се решават на тази стъпка.

„Повечето семейства виждат България като транзитна страна и не желаят да пуснат децата дори за няколко месеца на училище. Друга причина е чисто финансова. Нямат достатъчно средства, за да могат децата всеки ден да ходят до училище, да имат нещо за закуска, да им се купуват материали”, коментира ръководителят на Бежанско-мигрантската служба при БЧК Марина Стоянова..

От организацията са подготвили хиляда ученически комплекта, които ще бъдат раздадени на деца-бежанци.

От момчетата и момичетата, които живеят в центровете за временно настаняване 41 са записани в училище, а според данните на агенцията за бежанците в момента в центровете има 590 момичета и момчета в училищна възраст.

Извън този брой са децата, които живеят със семействата си на свободни адреси.

Все още не е решен въпроса за по-големите деца бежанци със статут, които искат да продължат образованието си в университет. В момента те трябва да плащат такси като чуждестранните студенти. Работи се по това след изпит по български език и приемни изпити в университет те да бъдат приравнени към българските студенти.