Тази седмица много български политици осезаемо се подразниха от присъствието на една румънка у нас. Моника Маковей - архитектът на изключително резултатната съдебна реформа на съседите - над 1000 дела за корупция във властта само за 2014 г. и ефективни присъди за висши държавници, които могат да сформират цяло правителство в затвора.

В България нещата не стоят така - нито една влязла в сила осъдителна присъда срещу бивш или настоящ министър, депутат, шеф на агенция или магистрат. За да се поучим от румънския опит, гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" покани Моника Маковей у нас. Учудващо, присъствието й предизвика скандал.

Български министър заяви, че тя има лош имидж в Румъния. Така е - човек, който вкарва в затвора корумпираните държавници и магистрати няма как да се къпе в тяхната любов.

Бивш министър на правосъдието, адвокат на човешките права, прокурор, най-омразният човек за управляващите в Румъния. Защото преди 10 години Моника Маковей започва война с корупцията, която днес носи безкомпромисни ефективни присъди за политици, магистрати и влиятелни бизнесмени, злоупотребили с власт, пари и служебно положение.

Твърди се, че преобърнала системата, като вдъхнала самочувствие на румънските съдии и прокурори. Казвала им: „Вие сте магистрати. Независими сте. Не трябва да вдигате телефона, когато ви звънят политиците". Магистратите остават убедени в това дори след като Моника напуска системата.

Тази седмица присъствието й в България вбеси много наши политици. Не трябва да се страхувате, спокойно съветва г-жа Маковей. Без да се интересува кого ядосва.

Интервю на Мариана Векилска

Госпожо Маковей, Вие сте легенда...

Надявам се да не съм легенда - аз съм реална - жива съм - и все още възнамерявам да работя за промени в полза на хората.

Казвам го, защото в България вече имаме една легенда от Румъния - знаете ли това? Казва се Козмин Моци и е футболист?

Не знаех.

Добре - чудех се тогава, коя зодия е жената, която промени Румъния?

Коя зодия?! .....Водолей. Това са силни хора, ако вярвате в зодии. Силни и упорити.

Вярвате ли в това и помага ли Ви?

Може би има нещо вярно. Но много хора са склонни да отричат това, което не разбират и астрологията е нещо такова. Аз обаче не отричам нещата, които не разбирам. Вярвам, че нещата не стават случайно - човек трябва да е деен, да провокира събитията и да предизвиква промени. Но има моменти и срещи, които е писано да се случат. Както сега.

Казвате, че хората отричат нещата, които не разбират. Това важи ли за нашите властимащи, за премиера ни - отричат ли това, което не разбират - промените, които вие в Румъния сте направили и правите?

Нямам представа дали ги отричат, но ако ги отричат, това би било непонятно, защото има факти - конкретни имена и добре известни политици, министри, членове на парламента, които или вече са осъдени и са в затвора, или са разследвани. Например преди дни в Румъния един кмет беше осъден на 8 години затвор. Така че такава е реалността - това са фактите - и няма какво да се тълкува повече.

Проблемът на политиците, конкретно в посткомунистическите държави е, че те не искат да се борят с политическата корупция, защото това е борба срещу самите тях. Ако в дадена държава има политическа корупция, това означава, че има корумпирани политици. Не всички - някои от тях, но броят им може да е проблем. И ако бъдат разследвани, може да стане така, че да отидат в затвора и имуществото им да бъде конфискувано. Кой от тях би искал това?!

А политиците притежават инструментите да се опитат да спрат този процес. Затова или трябва да имате политик, който наистина да има волята, или да имате такъв разследващ. В началото е достатъчно дори един такъв, който да е готов да поеме риск и да си върши работата без да се страхува - да работи по определен случай, независимо дали е срещу министър, олигарх или когото и да било.

Точно това исках да Ви попитам - в България имаме поговорка Една птичка пролет не прави" - което значи, че един човек не е достатъчен, за да промени нещо. А Вие казвате обратното?

Достатъчен е. В началото винаги стои един човек. Той ще увлече още един и още един. Така се случва прогресът. Когато аз започнах, бях сама в правителството. Само президентът ме подкрепяше, но бях сама. После намерих главен прокурор за Националната агенция за борба с корупцията, която създадохме. После той доведе други хора, като него. За това става дума. Мартин Лутър Кинг е бил един човек, който е казал „Имам мечта." И други хора са го последвали. Но в началото винаги има само един човек.

Казахте, че сте готова да станете министър на правосъдието в България. Но не Ви искат. Защо?

Беше шега - обяснявах, че ако има корупция сред политиците, те няма да искат аз да бъда министър на правосъдието - нито в България, нито в Румъния, нито в която и да било държава, в която има политическа корупция. А ако някой каже „ела", аз съм готова да се отзова. Но правителството в Румъния би казало „не".

Така или иначе, те ме критикуват всеки ден - политиците казват „Маковей е виновна за това, което ни се случва". Дори в момента получавам заплахи.

Сега? В днешно време?!

Да, сега. Защото правосъдието отнема време - съдебните процеси продължават 6- 7- 8 години, в които тече разследването. И в последните години започнаха да се произнасят присъдите. Защото вече има много по-добре обучени и опитни прокурори. И всеки ден има гореща новина, че някой на високо ниво е осъден или арестуван.

И системата продължава да работи без Вас.

Системата продължава да работи без мен.

Как?

Заради човека, който застана на чело на Антикорупционната агенция през 2005 г. - прокурорът, за когото Ви казвам - Даниел Морар - абсолютно независим, силен професионалист.

Провеждах интервютата с кандидатите за този пост с помощта на психолог - той им правеше профили и за този човек каза, че е най-силният, че няма да се отстъпи от позициите си и няма да се повлияе от никого - дори от мен.

Мислите ли, че това би проработило тук - в България?

Работи навсякъде - само намерете точния човек! Сега на тази позиция е една дама и тя върши много добра работа. Но имаше много опити от страна на политиците да съсипят тази институция - да я слеят с друга - уж за да я направят по-ефективна. Но номерът не мина - ако нещо работи добре, то не трябва да се променя.

А има ли ефективно правосъдие на битово ниво в Румъния, защото у нас обикновените хора много страдат от липсата на такова?

Правораздавателната система работи по-добре от преди, но не мога да кажа, че съм напълно удовлетворена. Не всички нива работят еднакво ефективно, не всички са достатъчно добре подготвени. Имаме корупция и в правораздаването - някои съдии и прокурори вече бяха осъдени. Но най-важното е това - да се изчисти правосъдието, то ще изчисти автоматично всичко останало, включително политиката.

Българите сме уморени от чакане.

Съгласна съм.

Отчаяни и обезсърчени сме - не вярваме, че това е възможно - какво ще ни кажете?

Възможно е. И ние сме жив пример за това. И в Румъния никой не вярваше, че това е възможно. Когато през 2005 г. прокарах закона за този антикорупционен орган - и между другото парламентът първо го отхвърли и по-късно го прие - никой не вярваше, че някой министър някога ще влезе в затвора. А в момента хората вече са свикнали това да се случва. И тази антикорупционна институция се ползва със 77% доверие.

Това е огромен процент!

Да, но хората вече не се задоволяват с това, че някой отива в затвора, а искат и откраднатите пари да бъдат възстановени. И са прави.

Кой е най-големият Ви трофей?

Не гледам по този начин на нещата. За мен е важна простичката идея, че хората трябва да плащат за престъпленията, които са извършили според закона. И той трябва да бъде прилаган еднакво за всички - и за бедни, и за богати. И ако си политик, престъплението ти е с много по-голяма тежест, защото политиците предвождат държавата и нацията.

Кои са Вашите герои?

Връщате ме в детството ми - първите герои за мен бяха индианците, които са се борили, за да запазят земята си.

За мен герои са хората, които се борят да приспособят света към себе си, а не да приспособят себе си към света. Защото само хората от тази категория носят прогрес и промени. Като Джовани Фалконе - застанал срещу мафията. Мартин Лутър Кинг - борил се за равноправие и да наложи идеите си, като общочовешка ценност в обществото по онова време в Америка. Това са героите, които водят човечеството напред.

Благодаря Ви - желая Ви успех и да сте здрава!

Защо да съм здрава, да не би да имате лошо предчувствие?

Не, това е традиционно пожелание в България.

Аха, добре тогава, благодаря!