Поскъпването на тока за домакинствата е все по-вероятно след освобождаването на пазара догодина. Държавата разработва нова програма, за да защити най-уязвимите потребители.

Шоково поскъпване няма да има, но цената вероятно ще тръгне нагоре с отварянено на пазара на електроенергия, което ще става плавно догодина.

Дори и минимално поскъпване ще е непосилно за много българи. В момента повече от половината потребители у нас дават над 10% от доходите си за енергоносители - тоест са енергийно бедни. Експерти допускат, че с освобождаването на пазара на тока процентът може да достигне 75.

Първи на свободния пазар ще излязат малките фирми и ще могат да избират от кого да купуват ток. За домакинствата този момент ще дойде по-скоро в края на лятото.

Семейството на Зороида Тодорова от врачанското село Крушовица плаща около сто лева за ток месечно, въпреки че се топлят на дърва. „Нашият край е много беден и затова който доставчик ни предложи по-евтин ток, него ще предпочетем, разбира се”, казва тя.

Опитът в други държави досега показва точно това. Експерите обаче припомнят, че България изнася ток, тъй като произвежда повече отколкото консумираме, затова и ефектът може да е минимален. 

Логиката е следната - цените първоначално да тръгнат нагоре и постепенно при засилване на конкуренцията цените да намалеят”, поясни Пламен Младеновски, експерт от КЕВР.

Преди по-малко от година мебелна фирма излиза на свободния пазар. Там токът им излиза с 20 на сто по-евтино, но това не е финалната цена - като се добавят мрежовите такси и прословутата добавка "задължение към обществото", икономията се оказва не повече от 10%.

И все пак Светослав Михалков, собственик на фирмата, очаква в бъдеще силната конкуренция между търговците да доведе до по-добро качество на услугата срещу по-ниски цени. Поредната стъпка към пълното освобождаване на пазара вече е факт. От днес пробно работи и независимата енергийна борса.

Сериозен наплив от страна на бита не се очаква дори след като се разпишат опростени правила. Опитът в други държави показва, че домакинствата, които излизат на свободния пазар са между 5 и 15%.