Поредната неделя на протести протече при доста по-слаб интерес. Срещу монопола на властта. Това беше мотото на поредния протест на ВМРО в София. Отново с обърнати трибагреници.

„Ние приемаме тези управления назад и прехода като война спрямо народа, за 20 години 2 милиона българи, толкова българи не е имало жертви при война,” заяви на митинга лидера на партията Ангел Джамбазки. ВМРО внесе в ЦИК близо 23 000 подписа за участие в изборите.

Към националистическата партия се присъединиха и протестиращите от Орлов мост.

На традиционния протест пред Министерството на икономиката се събраха около 30 души. Едно от исканията им - да бъдат пуснати 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

В Пловдив два паралелни протеста поискаха оставката на кмета Иван Тотев. Имаше и екстремистки плакати, които приканваха за физическа саморазправа с градоначалника.

Към протестиращите се присъединиха и рокери, недоволни от високите данъци. Един от участниците в пловдивските протести - Иван Бояджиев, по-известен като "Дядя Ваня", се самозапали символично в началото на днешното шествие. Той подпали своя снимка в знак на протест срещу самозапалванията в България. След нея изгоря и венецианската маска, която той беше сложил на лицето си, показвайки свалянето на маските, които българският народ е носил до момента.

Стотина души се събраха на протест във Варна. Пред общината в морския град недоволните отново поискаха оставките на общинските съветници и на областния управител. Палатковият лагер пред Общината се е увеличил с още три палатки. В едната от тях е обявилият безсрочна гладна стачка Младен Живков. „Предложиха ми 10 000 лева, за да спра протеста си”, заяви той. В другите палатки са се настанили хора, които са солидарни с него.

Пред общината в морския град недоволните отново поискаха оставките на общинските съветници и областния управител Коста Базитов.

Неформалният лидер на протестите във Варна Иван Петров от днес събира подписи за регистрирането на партия „Демократична Гражданска Инициатива”. Новата формация има амбициите да участва в предстоящите парламентарни избори. 

 

Около 50-ина души пък се включиха в осмия граждански протест в Добрич. Мотото му този път е "Уморихте ли се да протестирате? Защото те няма да се уморят да ви крадат!" Въпреки че организаторите на протеста са категорични, че техни представители няма да участват на предстоящите избори, на площада се събираше подписка за регистрация на "Демократична гражданска инициатива".

„Ние в Добрич по принцип сме обявили изборите за нелегитимни, продължаваме да стоим на тази позиция. Има колеги, които искат да променят системата отвътре. Ние им пожелаваме успех, но ние оставаме на улицата”, заяви едно от лицата на протеста – Пепа Рашева.

Десетки протестиращи затвориха главния път Варна - Русе край Шумен за около 10 минути. Недоволните граждани приканиха шофьорите на блокираните коли да се присъединят към протеста с възгласи "Елате при нас, протестът е за Вас".

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил