Скандален видеоклип как доброволен граждански отряд е на лов за мигранти край границата ни с Турция взриви социалните мрежи и правозащитниците. На кадрите се вижда как се арестуват мигрантите с пластмасови "свински опашки".

Оказа се, че поне един в този отряд е криминално проявен.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че „Гранична полиция” търси начин да канализира дейността на тези отряди, и подчерта, че всяко беззаконие и нехуманно отношение ще се преследва от закона.

Автори на клипа са така наречените цивилни отряди за защита на жените и вярата - доброволна формация от млади мъже, които твърдят, че целта им е да защитават границата. Смятат, че „Гранична полиция” не си върши работата, и дори събират доказателства, че някои полицаи са замесени в схеми за незаконен трафик.

Мъжът, заснел клипа, казва, че тази година се дипломира като юрист. Създател е на цивилните отряди за защита на жените и вярата и имал много поддръжници. Всяка седмица ходели по границата да спират нарушители.

"Изскочиха от храстите, сигурно си мислеха, че могат да ни оберат, след което се сборихме, в борбата дори един ми бръкна в окото. Сборихме се, обездвижихме ги, след което изчакахме да дойде другата група да им сложим свински опашки, те бяха агресивни", поясни Петър Низамов.

Снимка: bTV

Според публикации в медиите обаче Петър Низамов има множество регистрации в полицията за побои и продажба на наркотици. Сочен е и за приближен до бандата на Рижите в Бургас.

"Имахме задържани три лица след сигнал от граждани.Но когато отидохме, нямаше други хора, както и нямаше следи, че са били задържани предварително.Този запис явно е направен преди това и действията, които се виждат, са меко казано незаконни", коментира в „Тази сутрин” по bTV глaвен комисар Антонио Ангелов, началник на „Гранична полиция”.

Низамов твърди, че са се обадили на 112, но са нямали обхват и не могли да се свържат.

„Решихме, че е целесъобразно да не ги освобождаваме, защото са извършили престъпление. Посочихме им пътя наобратно, след което им изгубихме следите", допълни той.

По-рано днес в Ново село Борисов призова да не се спекулира с термина "свински опашки".

"Вие спекулирате със „свински опашки”. Това са едни найлонови въженца. Публиката остава с впечатление, че са „свински опашки”, защото са мюсюлмани, и вкарвате един подтекст, който не е така", обясни премиерът.

От Българския хелзинкски комитет реагираха остро на клипа.

"Това е едно връщане към мутренските времена .Частни лица да раздават правосъдие, и то по груб, жесток начин, да връзват хора като прасета по горите, да ловуват за хора. Крайно неадекватно поведение, абсолютно противозаконно поведение", заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

Българският хелзински комитет обяви, че ще сезира прокуратурата заради изказванията на премиера Бойко Борисов в подкрепа на отрядите.

„Свързах се с тези момчета, говорихме, всяка помощ, която е за „Гранична полиция” и държавата е добре дошла, всеки сигнал. Не трябва да се превишават само правата и законът”, каза вчера Борисов.

Във Фейсбук обаче Борисов обяви, че част изказването му е некоректно употребено. „Категоричното ми мнение е било и е, че гражданското общество трябва да бъде бдително, да подава сигнали и да не остава безразлично към нарушаването на закона, но в никакъв случай не трябва да има превишаване на права. Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона”, подчертава Борисов.

Районната прокуратура в Малко Търново образува досъдебно прозиводство срещу неизвестен извършител за граждански арест.Извършителите могат да бъдат съдени за отвличане и незаконно задържане и да получат до две години затвор.