Броени дни до първия учебен ден. Първият училищен звънец тази година ще чуят около 740 хиляди ученици. От тях първокласниците са малко над 64 хиляди.

Родителите трябва да отделят поне 150 лева, за да подготвят ученик. За учебници - около 100. Може да смъкнете цената наполовина, ако успеете да ги намерите на старо. За тетрадки, скицници, боички ще похарчите още 50-тина лева. По-скъпо е, ако имате първокласник - учебниците са безплатни, но раницата може да надхвърли 100 лева, екип по физическо - още 50, комплект линии, сметало, гланцово блокче, ножичка с тъп връх - поне 20 лева.

Последната седмица преди да влезе в света на големите, Ивана Цветкова ще прекара с баба на село. Все още не знае какво е предмет, физическо или междучасие. „Най-хубавото от училището е, че ще има ваканция”, каза първокласничката. За разлика от други лета, сега Ивана отделя време и на четенето и писането. Сметките обаче й вървят.

Педагозите съветват родителите да не стресират първолаците. „Не да ги плашат, че ще бъде трудно, че трябва да чете, че трябва непрекъснато да пише”, каза Надка Христова, начален учител в 51 СОУ.

Съветът на педагозите е през последната седмица родителите да оставят децата да се наиграят преди началото на учебната година.