Днес изгониха дъщеря ми от Трето помощно училище "Едуард Сеген" заради интервюто ми по bTV от оня ден. Tова пише Красимира Обретенова във фейсбук. Тя е майка на 12-годишната Пасионария. Момичето е незрящо и страда от детска церебрална парализа и аутизъм. Детето учи в 3-о помощно училище в София.

„Изобщо няма рехабилитатор, детето ми е лишено от жизненоважна терапия”, разказа майката Красимира Обретенова пред bTV (гледайте целия репортаж, като кликнете на линка долу).

Новият проектозакон за училищното образование предвижда помощните учебни заведения да бъдат закрити. Ако законопроектът бъде приет от парламента, в бъдеще за деца като Пасионария ще се грижат рехабилитатор и психолог. Идеята е за 5 години всички помощни училища ще се превърнат в центрове за личностно развитие.

„Директорката и подчинените й от вратата ме вдигнаха на балон, че съм ги "плюла". Няма да разказвам детайли от селската препирня, която спретнахме. Половин час докато ми крещяха, децата в класните стаи седяха сами, самообучаваха се и слушаха нещо като даскалбрадър”, пише Красимира Обретенова в социалната мрежа.

„Вече съм абсолютно 1000 процента убедена, че т.нар. "помощни училища" са всичко друго, но не и такива”, казва жената.

Днес майката обясни, че от училището нямат право да освобождават детето, защото няма депозирана молба за това. Ако момичето остане без училище, Красимира губи правото да бъде негов асистент, както и 400 лв. месечно, които отиват за рехабилитация.


Развръзката по случая очаквайте в понеделник в "Тази сутрин"!