В момент, в който Европа е залята от бежанска вълна, изпълнителната власт в страната, в лицето на Министерски съвет и Министерство на финансите, оголва и обезличава всички звена, грижещи се за нейното опазване. Това се посочва в официална позиция на Синдикалната федерация на служителите в МВР ден преди националния протест полицейски протест.

Униформени от цялата страна спонтанно излязоха по улиците още днес, след като стана ясно, че обезщетенията при пенсиониране ще бъдат драстично орязани. В София полицаите обсадиха Министерството на финансите.

Според СФСМВР реформите в сектор „Сигурност” са дошли „безумно и задкулисно” и управляващите „отвращават и прогонват професионалистите в системата”.

Федерацията иска оттегляне на законопроекта за Бюджет 2016 в частта му, която засяга социалните права на служителите от сигурността; право на колективен трудов договор и обвързване на заплатите със средните за страната и право на синдикалните организации в сектор „Сигурност” да се присъединят към профсъюзните организации извън МВР.

„Атаките от страна на Министерски съвет във всевъзможни медии, доведоха до тоталното сриване на авторитета на институцията МВР. Превърнаха, тези които пазят обществения ред и държавността в „Обществен враг №1”. Направиха го целенасочено и тенденциозно. По този начин ще постигнат своите политически цели, но предават националните интереси”, пишат от синдикалната организация.

Според тях управляващите са единствените виновни за нереформирането на сектора – и то на фона на огромното количество промени в Закона за МВР.

„С какво работещите в системата на МВР съгрешиха, че само и единствено те трябва да понесат открито престъпното управление на държавата за целия преходен период !?! (...) Задават ли си въпроса политиците, какво би се случило, ако всички честни и достойни хора, работещи в системата на МВР, подадат заявление за напускане в рамките на един месец? Кой ще ги пази от „народната любов“ и от непрестанно напиращия миграционен поток?”, пише още в официалната позиция.

СФСМВР призовава за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, където да се прецени „кой в действителност носи национална заплаха за тази държава”.