Полицаи бият студент от Ранобудните в сградата на Националната художествена галерия. bTV разполага с кадри от охранителните камери там, на които се вижда как униформен прилага сила на младежа.

Действието се развива на 12 ноември, когато беше големият протест и когато Ранобудните студенти окупираха сградата на Народното събрание. Сблъсъци, ранени, арести, невиждано полицейско присъствие и специална операция по извеждане на депутатите от пленарната зала.

На метри от Националната художествена галерия протестиращи правят опит да спрат депутатските коли. Сава Чапанов препречва с тялото си пътя на политиците. Заради това магистърът по интелектуално право от УНСС става обект на преследване от полицията.

„Тръгнаха да ме гонят няколко човека, опитаха се да ме задържат. На мен не ми се стоеше 24 часа на пейка в РПУ-то и съответно побягнах, защото не е приятно за едно дребно нарушение да прекараш 24 часа”, разказва той.

Студентът решава да се скрие в най-близката сграда - тази на Художествената галерия. На кадрите, с които разполага bTV, се вижда как Сава Чапанов е застигнат от униформен на стълбището в галерията. Полицаят започва да го бие.

„Те влязоха след мен, естествено. И почнаха да викат след мен, да ме заплашват, викаха: „Лягай долу на земята!". Нещо от рода: „Ще те смачкам”. След като изпълних полицейското разпореждане, а именно легнах на земята, човекът, който продължаваше да сипе заплахите срещу мен, дойде, хвана ме, започна да ме води към вратата и докато ме водеше, ме удряше по гърба”, казва още младежът и признава, че ударите са били достатъчно леки, за да няма щети по тялото.

На излизане от галерията полицаят решава отново да упражни насилие над студента. Този път униформеният се опитва да скрие случката от охранителните камери.

„Аз не мога да оправдая никаква форма на насилие, особено към невъоръжен човек, който не може да се защити. Оправдавам, че те изпълняват заповеди и че са длъжни да правят някой неща, които са извън закона”, признава Сава Чапанов.

На въпрос дали е провокирал по някакъв начин служителя на реда, студентът отговаря: „Провокирал съм ги с гражданското си неподчинение най-вероятно. Те това искат - данни, да ни накарат да се уплашим, да ни набият...”.

Заради проявеното гражданско неподчинение Сава Чапанов е задържан от полицията, а в последствие и бързо освободен. На студента не са му повдигнати обвинения затова и не подава жалба срещу полицая за насилие.

„Като цяло се случва много неприятна тенденция в последно време и се създава една полицейщина, която е в ущърб на цялото ни общество и трябва да бъде спряна, обуздана, защото ще става все по-сериозно всичко”, коментира младежът.

От кадрите, с които bTV разполага, се вижда още, че почти всички служители в галерията наблюдават побоя над студента. Свидетели на случката са директорът на галерията Бисера Йосифова, шефът на охраната, както и куратори. Те отказаха коментар с мотива, че ще изгубят работата си, ако застанат пред камерата. От МВР също се въздържаха от коментар.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите