Политиците избягват медийните изяви, когато нямат какво да кажат. Около това мнение се обединиха говорителят на кабинета „Виденов” Красимир Райдовски и директорът на кабинета „Борисов” Румяна Бъчварова в коментар на работата на правителствената информационна служба на Пламен Орешарски.

В ефира на предаването „Тази сутрин” двамата бяха единодушни, че медийното присъствие на политиците е въпрос и на маниери, и на политика.

„Когато нещо се произвежда, е лесно да го покажеш, когато няма, е много трудно. Те няма какво да покажат, това е много страшно”, подчерта Райдовски.

„Не мога да разбера позицията на чиновника, който решава кой представител на кабинета къде да се появи. Най-логично е да присъстваш най-много в най-неприятелската медия”, продължи говорителят на кабинета „Виденов”.

Според Румяна Бъчварова „такова разбиране е въпрос на професионализъм”. Тя изтъкна още, че през последните месеци няма никаква информация за вземаните решения и провежданата политика, а Обществените съвети, за които гражданите настояваха по време на февруарските протести, вече не провеждат никакви обсъждания.

„При ГЕРБ не е имало някакви забрани, имаше дори прекаляване с участие. Когато нямаш какво да кажеш, е по добре да не се появиш, отколкото да говориш общи приказки”, коментира директорът на кабинета „Борисов”.
„Картината показва какво се случва за тези, които могат да го разчетат”, допълни тя.

Красимир Райдовски и Румяна Бъчварова се съгласиха, че състоянието на медийната среда се дължи на концентрацията на медийната собственост. „Медийната среда никога не е била такава – има разделение на информационните потоци, а това е първият критерий за независимост на медиите”, обясни Бъчварова.

„Големият проблем в момента се създаде около икономическото състояние – основният ресурс са държавни пари и заради пропуски в антимонополното законодателство и прилагането му стана възможно – една медия е независима с разнообразни източници на финансиране”, допълни директорът на кабинета „Борисов”.