Нова кампания срещу нестихващите телефонни измами започва полицията. Десет хиляди листовки с указания как хората да се предпазят от измамници се разпространяват в пощите, където от днес се раздават пенсиите за юли.

В тях са упоменати азбучните правила, по които да разпознаем злонамереното телефонно обаждане и да опазим спестяванията си, вместо с лека ръка да ги даваме на непознати.

Във врачанското село Лиляче почти няма пенсионер, който да не е изнудван по телефона за пари. От другата страна на слушалката обикновено са мними полицаи, лекари или магистрати, а сюжетите - различни.

„Обаждат ми се и викат - зет ти преби дъщеря ти и е в болницата, ела да видиш, че е на смъртно легло”, разказа пред bTV Петра Тодорова от селото.

Най-фрапиращият случай е с 82-годишния Младен Младенов. През март мъжът получил обаждане, че внуците му от Русе, докато били на екскурзия в Гърция, спечелили от лотарията куп пари и оттам ги пращат на дядо си с нарочен превоз.

„ И казват така, имаш колет и трябва да го вземеш, на границата са ни взели десет хиляди лева, ти трябва да ни ги дадеш. Рекох аз нямам пари, не ме интересуват никакви колети, който си ги е пратил, да си ги получава”, каза потърпевшият. Тогава по телефона към лъжата се прибавила и заплаха и час и половина след телефонното обаждане мъжът дал на двама непознати четири хиляди лева.

Единият пазел на портата, другият влязъл с дядото в къщата и дори му дал разписка за парите.

Тази година във Врачанско има регистриран случай с възрастна жена, измамена цели два пъти по телефона за хиляди левове.