Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР с огромно безпокойство констатира начало на репресии спрямо служители, участвали в спонтанни протести. Това обявиха от една от полицейските синдикални организации, цитирана от БГНЕС.

По думите им спонтанните протести са предизвикани от „безпрецедентната провокация” към сектор "Сигурност" със заложените в проекта за бюджет на Република България за 2016 г. орязвания на социални и икономически обезщетения на служителите.

"Призоваваме ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията. Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, участвали в спонтанните прояви, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата,  далеч преди предвидените в закона срокове", се посочва в изявлението.

От синдикалната федерация се обявяват срещу „корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната”.