Националният протест на сектор „Сигурност” ще бъде утре - 8 ноември, в 13 часа на площад „Народно събрание”. Това обяви Валентин Попов, председател на Синдикална федерация на служителите в МВР, цитиран от „Фокус”.

Той обясни, че не може да прогнозира предварително колко протестиращи ще се съберат. Смятам, че това наистина ще бъде най-големият протест, правен през годините, уточни Попов. По думите му в него ще се включат служители на затворите и военнослужещи.

Полицаите не останаха доволни от отстъпките на кабинета относно тяхното заплащане. По план трябваше да бъдат намалени заплатите при пенсиониране от 20 на 10, но правителството реши, че това ще важи само за новоназначените в системата на МВР. Ще бъде отменено обаче допълнителното плащане от 2% за прослужено време, а годишният отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни.

„Не сме склонни на компромиси по този въпрос. Готови сме да разговаряме винаги, когато ни поканят във връзка с реформите в сектора”, отбеляза синдикалистът.

Междувременно от полицейските синдикати съобщиха, че ще обжалват проектозакона за бюджета в Административния съд. Те са внесли вече жалба, съобщи Генади Тенев от синдикалната федерация на служителите в МВР в Бургас, цитиран от "Фокус".

Мотив за спирането на проекта е начинът, по който кабинетът го прокара – „тайно”, със законопроекта за бюджета, без да го подложи на обществено обсъждане. Промените, касаещи сектор „Сигурност”, бяха приети от правителството, без да бъдат огласени предварително. Информация за тях беше разпространена едва на третия ден след приемането им.

Подобни промени трябва да бъдат обсъдени в 14-дневен срок, включително и със синдикални организации, а такова обсъждане не е правено, обясни Тенев.