Синдикалната федерация на служителите в МВР насрочва национален полицейски протест на 5 юли от 11 ч. пред храм-паметник „Св. Ал. Невски“. Това решение на Управителния съвет на СФСМВР обяви неговият председател Валентин Попов.

„Ние отново няма да честваме празника на МВР", заяви Валентин Попов по повод несъгласията с ръководството на МВР по отношението на оборудването облеклото и заплащането на полицейските служители.

Благой Ванкин работи в системата на МВР от 21 години. Минал е през всички нива, в момента е оперативен дежурен в 5 РПУ. Дава 24 часови дежурства, а от решенията му зависи живота на неговите колеги.

Идва на работа цивилен, тъй като униформа не е получавал от години. Заплатата му е 980 лева. Има две деца.
Ниското заплащане е и един от мотивите полицаите да излязат на протест. Синдикатите настояват за поне 15-20% увеличение още тази година.

Униформи няма. Полицаите си ги купуват с лични средства. Другото искане е да бъде дадена паричната равностойност на купуваните през годините дрехи с лични пари.

Политическото ръководство на МВР обави преди дни, че проблем с дрехите няма и складовете са пълни. Поискахме достъп до един от складовете, но такъв не ни беше осигурен.

Диалог в ръководството на МВР няма. Затова излизат на улицата.

Признават, че не искат протести, но това е единственият шанс да спасят системата на МВР, която по думите им вече е на дъното.