Погребват Врачанския митрополит Калиник
До избора на нов митрополит ще го замества Старозагорски митрополит Киприян
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Калиник
Снимка: bTV

Враца е в траур. Днес там погребват Врачанския митрополит Калиник, който почина на 26 декември на 85 години след тежко заболяване.

Опелото е насрочено за 13:00 ч. в митрополитския храм „Свети Николай“ и се очаква на него да присъстват патриарх Неофит и членовете на Светия Синод.

Митрополит Калиник
Калиник Снимка: Ладислав Цветков

Светското име на владиката беше Димитър Александров. Той оглавяваше Врачанската епархия от 1974 г. и беше най-възрастният сред членовете на Светия Синод.

След разкола в църквата през 90-те години Калиник се покая и бе възстановен начело на Врачанската епархия. Публично се покая и след като бе огласен списъкът със сътрудниците на Държавна сигурност сред висшия клир.

Доростолският митрополит Амвросий поема временно Варненската епархияТака Синодът удовлетвори искането на свещеници и миряни, недоволни от първоначалния избор на Калиник

За вярващите християни кончината на митрополита означава загуба на техния духовен водач.

„Тъгуваме много, осиротяхме, но смятаме, че той ще отиде на по-хубаво място, откъдето пак ще ни помага“, каза презвитера Лидия.

Калиник все още е временен наместник на ВарнаОт Светия Синод не са получили писмени становища от варненските духовници, които не го искат

По думите на новия Старозагорски митрополит Киприян, митрополит Калиник е имал „изключително строгост, но и дипломатичен характер“.

Вижте повече във видеото:

Междувременно митрополитите от Светия Синод се събраха днес на извънредно заседание и решиха наместник на Врачанския митрополитски престол да бъде митрополит Киприян. Той ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до избирането на нов Врачански митрополит.

Старозагорския митрополит Киприян
Киприян

Съгласно устава на Българската православна църква изборите ще преминат в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще посочат двама епископи от списък, предложен от Светия Синод. На втория етап митрополитите от Синода ще изберат новия митрополит измежду двамата епископи, събрали най-много епархийските гласове.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре