Подобрява се състоянието на 3-годишните близначета – момиче и момче, от Пловдив. Те бяха настанени в пловдивска болница на 19 февруари в тежко състояние в резултат на неглижиране от страна на майката.

Момченцето Стефан, на което бе извършена животоспасяваща операция по спешност, вече е излязло от кома и засега няма риск за живота и здравето му. То все още ще остане под лекарско наблюдение. Момиченцето Габриела е в добро здравословно състояние и предстои тази седмица да бъде изписана от болницата. То ще бъде настанено в център от семеен тип с постоянна медицинска грижа.

В болницата близначетата са били посещавани от бабата по бащина линия, която поиска да се грижи за тях след изписването.

Майката на децата Иванка Стефанова до този момент не ги е посещавала в болницата, но твърди, че: „получава информация от трети лица”, се посочва още в съобщението от болницата. Тя е отказала предложената ѝ помощ от БЧК, отказва да се регистрира в Бюрото по труда, както и с нея да работи психолог. Чакала съпругът ѝ да се завърне от чужбина.

По случая през февруари Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство за неполагане на грижи от родител.

По данни на майката момченцето е пострадало, когато е било в детското креватче и върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената. По данни на лекарите двете деца при приемането им болница са изглеждали недобре гледани, недохранени – с тегло неотговарящо на възрастта им и със синини по тялото.