49 деца, пострадали при катастрофи, получиха средства, събрани в тяхна помощ чрез Националния дарителски фонд на Българския червен кръст.

По данни на полицията, 601 са жертвите от 6395 тежки катастрофи през последните 11 месеца на тази година. Ранените при катастрофите са 7 865, като от тях 980 са деца.

От 32 загинали деца за първите 11 месеца, 17 са на възраст между 15-17 години, 7 деца са под 6 години, а 6 деца са между 9 и 14 години. За същия период от време през миналата година са загинали 24 деца.

Пътният травматизъм засяга съдбите не само на децата, но и на техните семейства. В навечерието на предстоящите празници нека напомним на шофьорите да карат с повишено внимание и никога да не забравят, че не са сами на пътя“, каза зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Повече от 70% от пострадалите деца по време на пътен инцидент са пътували в автомобил, припомни Антон Антонов, директор на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” при Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Той анонсира, че догодина ще бъде затегнат контролът в района на детските градини и училищата.

Секретарят  на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков, коментира, че деца страдат при пътни инциденти заради непознаване на опасностите на пътното движение.

„Загубите за обществото са изключително големи, затова и непрекъснато се борим с този проблем. Доказано е, че 1 лев, вложен за безопасност,  се връща над 10 пъти. Затова е необходимо сериозно внимание към въпроса за финансирането на превенцията, насочена към младите и децата“, посочи Кесяков.