11-годишната Габриела от столичното 52 ОУ, която почина след ритник в корема от съученик, е имала тумор в левия бъбрек. Това става ясно от писмо на родителите на момичето, адресирано до просветния министър Николай Денков и цитирано от пресцентъра на МОН.

„На нас ние известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, НО всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет”, пишат почернените родители, които критикуват действията на ръководството на училището при фаталния инцидент.

От ведомството изпратиха и друга позиция – тази на директора Данко Калапиш. В нея той отговаря задочно на бащата на детето, който в тв интервю заявил, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна. „В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите”, пише директорът, като от думите му се създава впечатление, че агресията в училище няма общо със смъртта.

Калапиш отрича той и колегите му да са имали каквато и да е вина за случилото се.

Вижте цялото писмо на директора на следващата страница

ОТКРИТО ПИСМО

ОТ ДИРЕКТОРА НА 52.ОУ ДАНКО КАЛАПИШ

ОТНОСНО ОТПРАВЕНИТЕ ОБВИНЕНИЯ

ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ГАБРИЕЛА ИСКРЕНОВА

На 09.04.2017 година в предаването „Комбина“ на Нова телевизия родителите на починалата ученичка от повереното ми училище Габриела Искренова изнесоха факти, които не отговарят на реално случилото се:

  1. Заявиха, че съм инициирал подписка в своя защита и в защита на целия колектив на 52. ОУ. Никога по никакъв начин не съм инициирал подписка в своя защита. Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и други родители след писмото, което родителите на Габриела прочетоха на родителска среща. Текстът на подписката представлява становището на Обществения съвет към училището, което е качено на сайта ни на 20 март 2017 година. То отразява мнението на съвета по случая след проведено заседание, на което аз запознах членовете му с констатациите от проверката.
  2. Твърди се, че е инициирана подписка от страна на родители, подкрепящи родителите на Габриела. Изказаното не отговаря на истината. На 30 март 2017 година бях поканен на родителска среща, организирана от родители с дневен ред: Точка първа включваше запознаване с наблюденията на родителите от 4 „А“ клас, които следяха училищния живот на класа през последния месец /една от мерките ми за борба с агресията/. Точка втора бе свързана с уточняване на подробности около идеята да се насади дърво в памет на Габриела в училището. Трета точка бе съставяне на писмо до омбудсмана с искане да се изнесе експертизата с причината за смъртта. Около 30 минути след началото на срещата дойдоха родителите на Габриела. Обясниха, че идват с молба написано от тях писмо да бъде подкрепено от родителите на класа. Цялото писмо, което бе внесено в МОН, бе прочетено от тях пред присъстващите родители с молба да го подкрепят. Същата вечер във фейсбук се появи пост от сестрата на Габриела с молба писмото да бъде подкрепено от всички желаещи в събота, 01.04.2017 година от 14.00 часа в градинката на Боянско ханче.
  3. Изказано бе твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема. След разговор на Габриела с г-жа Блъскова момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал. Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ.
  4. Изказано бе твърдението, че г-жа Блъскова е разпитвала майката дали детето страда от епилепсия. Това категорично не е истина. Посрещайки майката на дворната врата на училището, лично аз я попитах дали детето страда от епилепсия, защото симптомите наподобяваха епилепсия.
  5. Бащата на Габриела Марио Искренов заяви, че той е пътувал в линейката. Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката.
  6. В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта на детето не е ясна. В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите.
  7. Майката на Габриела изказа твърдението, че детето си е отивало системно от занималня на обед и не е искало да влиза в тези часове.Това категорично не отговаря на истината. Момичето си тръгваше около 16.30-17.00 часа. Единични са били случаите, в които детето си е отивало на обед около 14.30, когато започват часовете за самоподоготовка.
  8. Друга неточност в изказването на майката е, че г-жа Томова е била учителка в занималнята преди г-жа Блъскова. Г-жа Томова е била учител в първи клас, а г-жа Йоланта Маркова е била възпитател на детето във втори и трети клас.
  9. Бе изказано твърдението, че за ученика, който е ритнал Габриела, са организирани извънредни родителски срещи и че е имало още много такива случаи. До този момент в протоколите от родителските срещи /предоставени на проверяващите експерти от РУО/ не се говори за момчето. Има един-единствен случай на устен сигнал до мен за разпра между момчето и друг ученик. Според информацията, която имам, проблемът е разрешен по мирен път със съдействието на родителите на двете деца.
  10. Важна подробност в хронологията на събитията е телефонният разговор между Габриела и майка ѝ, проведен около 16.00 часа, докато майката пазарува в близкия магазин „Фантастико“. В него детето не споменава нищо за станалия инцидент и за някакво неразположение. Казва, че ще остане да си играе, в резултат на което майката не бърза да го прибере, а отива да го чака до оградата на училището. Това чух от майката на детето след пристигането ми в Пирогов.
  11. Друга неточност бяха думите на майката, че, излизайки от кабинета, лекарите са й казали да звънне в училище и да попита какво се е случило, защото детето е силно ударено в корема. Така представена, информацията не отговаря на проведения пред мен разговор между майката и г-жа Блъскова. Майката на Габи се обади на г-жа Блъскова и я попита случило ли се е нещо в училище, защото детето е в клинична смърт и лекарите не знаят какво и е и къде да търсят причината. Тогава за трети път уведомихме майката, че с Гебриела е имало инцидент. Т

Това се случи около 50 минути, след като тръгна линейката от училището.

                   Данко Калапиш,

                  Директор на 52. ОУ