Почина известният журналист Димитър Цонев.

Той беше приет в реанимацията на Военномедицинска академия в тежко състояние, след като получи инсулт на 13 август.

Снимка: bTV

Между октомври 2012 г. и март 2014 г. той беше водещ на „Лице в лице“ по bTV заедно с Цветанка Ризова, а преди това водеше предаването 24/7 по bTV Action.

Снимка: bTV

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в София. Син е на актьора Коста Цонев и известната телевизионна водеща Анахид Тачева. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1991 г. до 2002 г. е водещ на новините по Канал 1 на БНТ, след което става говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Три години е пиар на „БТК Груп“ и отново се връща в БНТ. Става заместник програмен директор и години наред е водещ на „В неделя с...“. Последно водеше предаването „Още от деня“.

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма и участва в няколко игрални филма – „Таралежите се раждат без бодли“, „Спасението“, „Ламята“, „С любов и нежност“, „Записки по българските въстания“, „Концерт за флейта и момиче“ и други.

Припомнете си какво разказа Цонев за себе си в предаването „Търси се...“:

Поклонението ще се състои в събота, църквата „Свети Седмочисленици“ от 15:30 ч.

Екипът на bTV Media Group изразява искрените си съболезнования към близките и семейството на Димитър Цонев. От съвместната ни работа с него ще го запомним като всеотдаен професионалист и достоен човек.

„Трудно е да ти кажем „сбогом“, Митко, ти винаги ще бъдеш с нас! Със своя професионализъм ще останеш една от емблемите на Българската национална телевизия! Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка! БНТ изказва дълбоки съболезнования на семейството на Димитър Цонев! Поклон!“, написаха колегите му от БНТ.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на журналиста, в което написа: „С голяма тъга посрещнах вестта, че след кратко боледуване ни напусна известният български журналист Димитър Цонев. Загубихме един отдаден на телевизията журналист, посветил се да служи на обществото и който завинаги ще остане в съзнанието на зрителите като еталон за професионализъм. Поклон пред светлата му памет!“.

Министър-председателят Бойко Борисов също коментира тъжната вест в профила си във „Фейсбук“: „С прискърбие научих, че днес ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев. Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!“:

„Смъртта ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел – коментира министърът на културата Вежди Рашидов. – С любов, талант и непримирима гражданска позиция Димитър Цонев следваше своя път и остави ярка диря в съвременната журналистика. Силното му екранно присъствие доказа по категоричен начин силата на телевизията в търсене на истината. Не мога да забравя и жизнелюбието, добротата и заразителното чувство за хумор на Митко. Той ще ни липсва, много ще ни липсва!“

„Димитър Цонев беше силно отдаден на професията си човек, който даваше всичко от себе си и по време на неговата длъжност като говорител на правителството ми – посочи бившият премиер Симеон Сакскобургготски. – Искрено споделям болката на семейството му и изказвам своите съболезнования“.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също е изпратила съболезнователен адрес до семейството и близките на Цонев, в който се казва: „Напусна ни един от най-обичаните български журналисти – с ярко и компетентно присъствие в медийния и обществения живот на страната ни. Отиде си една от легендите на телевизионния екран. Димитър Цонев посвети целия си професионализъм и талант на телевизията, която му се отблагодари с безкрайната и искрена обич на милионите български зрители. Всеки от нас ще помни неговия образ, който излъчваше доброта и оптимизъм“.