Днес след продължително боледуване е починал Видинският митрополит Дометиан, съобщиха от Светия синод.

Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11.11.1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. Завършва семинария през 1952 г., а Духовната академия „Свети Климент Охридски” в София – през 1956 г.

От началото на 1959 г. е монах в мъглижкия манастир „Свети Николай”, а по-късно същата година става епархийски дякон, проповедник и певец при храм „Света Богородица” в Стара Загора.

От септември 1959 г. до 1962 г. Дометиан специализира в Московската духовна федерация, където е ръкоположен в йеромонашески чин от руския патриарх Алексий.

От началото на 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия. Следват специализации в Монашеския център в Тезе, Франция, в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария, Богословския факултет в Лозана, Лондон, Оксфорд, колежа „Кадестън".

Около това време той започва да сътрудничи на Първо, Трето и Шесто управление на Държавна сигурност под псевдонима „Добрев”, като досието му е в обем от стотици страници, предимно свързани със срещи на духовенството с чужди представители.

След завръщането си у нас през 1969 г. е първо протосингел на Софийската митрополия, а след това до 1979 г. е главен секретар на Светия Синод. До 1983 г. като епископ управлява българската Акронска епархия в САЩ. Завърнал се у нас, от април 1983 г. до юли 1987 г. е викарий на Софийския митрополит, а след това заема последния си пост в системата на православното вероизповедание у нас – Видински митрополит.