Шефът на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов е починал, съобщиха за bTV от Министерството на финансите.

По неофициална информация, той внезапно се е почувствал зле тази сутрин. Била е повикана линейка, която е трябвало да го превози към столична болница.

Танов обаче е издъхнал по пътя към лечебното заведение.

Кой е Ваньо Танов

Генерал-майор Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 година в гр. Монтана. По образование е инженер. В системата на МВР работи от 1985 г.

Предсрочно е произведен в чин майор през 1995 г. заради добрите му резултати като началник на полицейско управление в Русе.

Расте в йерархията, като през 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Подава оставка през юли 2007 г.

През август 2009 година Ваньо Танов е назначен за шеф на Агенция "Митници", като на 1 юли 2013 е освободен от длъжност.

По това време той прекара дълго време в болница заради усложнения, настъпили след операция на възпалена жлъчка.

Танов се завърна начело на митниците по време на служебния кабинет "Близнашки".

Името на Танов нашумя със скандала "Ало, Ваньо" при първото правителство на ГЕРБ, когато изтекоха записи на телефонни разговори между него и премиера Бойко Борисов във връзка с фабриката за бира на бизнесмена, вече покойник, Михаил Михов. 

Преди две години Ваньо Танов пое митниците за втори път и се зае с изчистването им от корупция.

В последното си интервю за bTV миналия месец, Танов каза, че през последните 25 години, по една или друга причина, някои от назначенията може би са ставали по политически критерии.

Тогава той не скри, че в митниците е имало схеми за отчитане на пари. По думите му не са му се обаждали политически лица, които да са "натискали определено лице да бъде освободено или да бъде назначено". Той не отрече възможността под мен да е имало такива натиски.

Достоен и принципен човек

„Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно „Агенция „Митници” постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“, написа в съболезнователен адрес финансовият министър Владислав Горанов.

Той описва "Генерала" като "достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост“.